Forhistorie
De tidligste arkæologiske fund i Danmark dateres tilbage til den Eem mellemistid fra 130.000-110.000 F.kr. Danmark har været beboet siden omkring 12.500 f.kr og landbrug har været tydeligt siden 3900 F.kr. den nordiske bronzealder (1800-600 f.kr.) i Danmark var præget af gravhøje, som efterlod en overflod af resultaterne, herunder lurs og Solvognen.
Under den før-romersk jernalder (500 f.kr.-annonce 1), begyndte indfødte grupper migrerer syd, og den første tribal danskerne kom til landet mellem før-romersk og germansk jernalder, i den romerske jernalder (annonce 1-400). de romerske provinser vedligeholdes handelsruter og forbindelserne med indfødte stammer i Danmark, og romerske mønter er blevet fundet i Danmark. Tegn på stærk keltiske kulturelle indflydelse stammer fra denne periode i Danmark og det meste af Nordvesteuropa og er blandt andet afspejles i konstateringen af Gundestrup heksekedel.
Stammefolk danskerne kom fra de danske øer (Zealand) og Scania og talte en tidlig form nordgermanske. Historikere mener, at før deres ankomst, det meste af Jylland og de nærmeste øer blev løst af tribal Jyde. Angelske overført til Storbritannien i sidste ende, nogle som lejesoldater af Brythonic Kong Vortigern, og fik de syd-østlige områder af Kent, Isle of Wight og andre områder, hvor de slog sig ned. De blev senere absorberes eller etnisk renset af de invaderende vinkler og sakserne, der dannede angelsakserne. De resterende Jyske befolkning i Jylland ligestillet med bilægge danskerne.En kort note om Dani i “Getica” af historiker Jordanes menes at være en tidlig omtale af danskere, en af de etniske grupper fra hvem moderne danskere nedstammer. Danevirke forsvarsstrukturer blev bygget i faser fra det tredje århundrede frem og størrelsen af konstruktion indsatsen i annonce 737 tilskrives fremkomsten af en dansk konge. en ny Rune alfabetet blev brugt første gang omkring samme tid og Ribe, Danmarks ældste by, blev grundlagt omkring AD 700.Danmarks vikingetid og middelalder
Ladby skibet, det største skib begravelse fundet i Danmark.
Fra 8 til det 10 århundrede var den bredere skandinaviske region kilde af vikingerne. De koloniserede, razzia og handles i alle dele af Europa. De danske vikinger var mest aktive i den østlige og sydlige britiske øer og Vesteuropa. De erobrede og bosatte sig dele af England (kendt som Danelagens) under Kong Sweyn Forkbeard i 1013, og Frankrig, hvor danskere og nordmænd grundlagde Normandiet med Rollo som statsoverhoved. Flere angelsaksiske pence i denne periode er blevet fundet i Danmark end i England. Stor sten indeholdende en udskåret skildring af Jesus Kristus
Større i de to Jelling-stenene blev rejst af Harald Bluetooth.
Danmark var i vid udstrækning konsolideret ved den sene ottende århundrede og dets herskere er konsekvent omtales i frankiske kilder som konger (reges). Under regeringstid af Godfred i 804 kan det danske Kongerige har inkluderet alle jordlodder i Jylland, Scania og de danske øer, bortset fra Bornholm. de bevarede danske monarki spore sine rødder tilbage til Gorm den gamle, der etablerede hans regeringstid i den tidlige tiende århundrede. som attesteret af Harald Blåtand, var danskerne Jellingstenen omkring 965 af Harald Bluetooth, søn af Gorm. Det menes, at Danmark blev Christian af politiske grunde for ikke at blive invaderet af den voksende kristne magt i Europa, det hellige romerske imperium, som var en vigtig handelsområde for danskerne. I så fald Harald bygget seks fæstninger rundt omkring i Danmark kaldes Trelleborg og bygget en yderligere Danevirke. I begyndelsen af 1000-tallet Knud stort vandt og Forenede Danmark, England og Norge i næsten 30 år med en skandinavisk hær. I hele den høje og sent middelalderen, Danmark også inkluderet Skånelandene (områder af Skåne, Halland og Blekinge i nutidens sydlige Sverige) og danske konger regerede danske Estland samt hertugdømmerne Slesvig og Holsten. De fleste af de to sidstnævnte nu danner delstaten Schleswig-Holstein i det nordlige Tyskland.
I 1397, Danmark trådte i en personlig union med Norge og Sverige, forenet under dronning Margaret I. de tre lande skulle behandles som er lig med i Unionen. Men allerede fra start, Margaret kan ikke have været så idealistiske — behandling af Danmark som det klart “senior” partner’s. således kredser meget af de næste 125 år af skandinaviske historie omkring denne union med Sverige bryde og blive re erobrede gentagne gange. Spørgsmålet var for praktiske formål løst på 17 juni 1523, som svenske konge Gustav Vasa erobrede byen Stockholm. Reformationen sprede sig til Skandinavien i 1530 ‘ erne, og følgende Grevens Fejde borgerkrig, Danmark konverterede til lutheranismen i 1536. Senere samme år, trådte Danmark i en union med Norge.Tidlig moderne historie (1536-1849)Uddybende artikel: Danmark-Norge og Dansk kolonirige
Del af Carta marina, en tidlig kort over Skandinavien, lavet omkring starten af union med Norge.
Efter Sverige permanent brød væk fra den personlige union, forsøgte Danmark flere gange at genvinde kontrol over sin nabo. Kong Christian IV angrebet Sverige i Kalmarkrigen 1611-1613 men undlod at nå sit vigtigste mål om at tvinge den til at vende tilbage til EU. Krigen førte til nogen territoriale ændringer, men Sverige var tvunget til at betale en krig godtgørelse af 1 million sølv rigsdaler til Danmark, et beløb, der er kendt som Älvsborg løsesum. kong Christian bruges pengene til fundet flere byer og fæstninger, især Glückstadt (grundlagt som en rival til Hamborg) og Christiania. Inspireret af den hollandske Ostindiske kompagni, han grundlagde et tilsvarende dansk selskab og planlagt til at kræve Ceylon som en koloni, men virksomheden kun lykkedes at erhverve Tranquebar på Indiens Coromandel kyst. Danmarks store koloniale forhåbninger var begrænset til et par centrale handelsstationer i Afrika og Indien. Imperiet var påført handel med andre stormagter og plantager – i sidste ende mangel på midler førte til dens stagnation. I Trediveårskrigen, Christian forsøgte at blive leder af de lutherske stater i Tyskland men led et knusende nederlag ved slaget Lutter. Resultatet var, at den katolske hær under Albrecht von Wallenstein var at invadere og besætte plyndre Jylland, tvinge Danmark til at trække sig ud af krigen. Danmark kunnet undgå territoriale indrømmelser, men kong Gustavus Adolphus’ intervention i Tyskland blev betragtet som et tegn på, at Sverige militære magt var stigende, mens Danmarks indflydelse i regionen faldende. I 1643, svenske hære invaderede Jutland og hævdede Scania i 1644.I 1645 traktaten i Brømsebro overgav Danmark Halland, Gotland, de sidste dele af danske Estland og flere provinser i Norge. I 1657, konge Frederick III erklærede krig mod Sverige og marcherede på Bremen-Verden. Dette førte til en massiv dansk nederlag og hære af kong Charles X Gustav af Sverige erobrede både Jylland, Fyn, og meget af Zealand inden underskrivelsen freden i Roskilde i februar 1658, som gav Sverige kontrol af Skåne, Blekinge, Trøndelag og øen Bornholm. Charles X Gustav fortrød hurtigt ikke at have ødelagt Danmark og i August 1658, han begyndte en to år lange belejring af København men undlod at tage hovedstad. I den følgende fredsaftale formået Danmark at bevare sin uafhængighed og genvinde kontrollen over Trøndelag og Bornholm.
Slaget Öland under den skånske krig, mellem en allieret Dano-Norwegian-hollandsk flåde og den svenske flåde, 1 juni 1676.Danmark forsøgte at genvinde kontrollen over Scania i den Skånske Krig (1675-1679), men det endte i fiasko. Efter den store nordiske krig (1700-21), lykkedes Danmark at genoprette kontrollen af delene af Slesvig og Holsten regeret af huset af Holsten-Gottorp i 1721 og 1773, henholdsvis. Danmark trivedes stærkt i de sidste årtier af det attende århundrede på grund af dens neutrale status gør det muligt at handle med begge sider i mange moderne krige. I Napoleonskrigene, Danmark handles med både Frankrig og Storbritannien og sluttede ligaen af væbnede neutralitet med Rusland, Sverige og Preussen. British anså dette for en fjendtlig handling og angrebet Copenhagen i 1801 og 1807, i én sag bærer off den danske flåde i de andre, brændende store dele af den danske hovedstad. Dette førte til den såkaldte dansk-britiske kanonbådskrigen. Britiske kontrol over vandveje mellem Danmark og Norge viste sig at være katastrofalt for EUs økonomi og i 1813 Danmark – Norge gik konkurs.Den dansk-norske union blev opløst af traktaten i Kiel 1814; det danske monarki “uigenkaldeligt og for evigt” givet afkald på fordringer til Kongeriget Norge for den svenske konge. Efter opløsningen af Unionen med Norge holdt Danmark besiddelser på Island (som beholdt det danske monarki indtil 1944), Færøerne og Grønland, som alle havde været styret af Norge i århundreder. [39] bortset fra de nordiske kolonier fortsatte Danmark med at regere over danske Indien fra 1620 til 1869, dansk Guldkysten (Ghana) fra 1658 til 1850, og Dansk Vestindien fra 1671 til 1917.Konstitutionelt monarki (1849-nuværende)Den nationale forfatningsmæssige forsamling var indkaldt af Kong Frederick VII i 1848 til at vedtage forfatningen Danmark.
En spirende danske liberale og nationale bevægelse tog fart i 1830-erne; efter den europæiske revolutionerne i 1848 blev Danmark fredeligt et konstitutionelt monarki på 5 juni 1849. En ny forfatning etableret et tokammer parlament. Danmark står over for krigen mod Preussen og Habsburg Østrig i hvad der blev kendt som den anden slesvigske krig, varig fra februar til oktober 1864. Danmark blev besejret og måtte afstå Slesvig og Holsten til Preussen. Dette tab kom som senest i den lange række af nederlag og territoriale tab, der var begyndt i 1600-tallet. Efter disse begivenheder førte Danmark en politik om neutralitet i Europa.
Industrialisering kom til Danmark i anden halvdel af 1800-tallet. Landets første jernbaner blev bygget i 1850-erne, og forbedret kommunikation og oversøiske handel tilladt industrien til at udvikle trods Danmarks mangel på naturressourcer. Fagforeninger udviklet starter i 1870erne. Der var en betydelig indvandring af mennesker fra landet til byerne, og Dansk landbrug blev centreret om eksport af mejeri-og kødprodukter.
Danmark fastholdt sin neutrale holdning under første verdenskrig. Efter nederlaget i Tyskland tilbydes Versailles beføjelserne tilbage regionen Slesvig-Holsten til Danmark. Af frygt for tyske regionalisme, nægtede Danmark at overveje tilbagelevering af område uden en folkeafstemning; de to Slesvig folkeafstemninger fandt sted den 10 februar og 14 marts 1920, henholdsvis. 10 juli 1920, blev Nordslesvig genvundet af Danmark, hvorved tilføjer nogle 163,600 indbyggere og 3,984 kvadratkilometer (1,538 sq mi).Danmark undertegnede en 10-årig ikke-angrebspagt med Nazi-Tyskland i 1939, men Tyskland invaderede Danmark den 9 April 1940 og den danske regering overgav hurtigt. VERDENSKRIG i Danmark var præget af økonomisk samarbejde med Tyskland indtil 1943, hvor den danske regering nægtede yderligere samarbejde og dens flåde sænket de fleste af sine skibe og sendt mange af dens officerer til Sverige, som var neutralt. Den danske modstandsbevægelse udført en redningsaktion, der formåede at evakuere adskillige tusind jøder og deres familier i sikkerhed i Sverige før tyskerne kunne sende dem til udryddelseslejrene. Nogle danskere støttede nazismen ved at deltage i det danske nazistparti eller frivilligt arbejde til at kæmpe med Tyskland som en del af Frikorps Danmark. Island brudt bånd til Danmark og blev en selvstændig Republik i 1944; Tyskland overgav sig i maj 1945; i 1948 fik Færøerne hjemmestyre; i 1949 blev Danmark en stiftende medlem af NATO.
Danmark blev medlem af EU i 1973 og underskrevet Lissabontraktaten i 2007.Danmark var stiftende medlem af Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA). I 1960 ‘ erne, var EFTA-landene ofte omtales som den ydre syv, i modsætning til den indre seks af det daværende Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF). I 1973 sammen med Storbritannien og Irland, tiltrådte Danmark det europæiske økonomiske Fællesskab (nu EU) efter en offentlig afstemning. Maastricht-traktaten, der involverede yderligere europæisk integration, blev afvist af den danske befolkning i 1992; Det var kun accepteret efter en anden folkeafstemning i 1993, der fastsatte fire forbehold fra politikker. Danskerne forkastet euroen som national valuta i en folkeafstemning i 2000. Grønland opnåede hjemmestyre i 1979 og blev tildelt selvbestemmelse i 2009. Hverken Færøerne eller Grønland er medlemmer af Unionen, færingerne har afvist medlemskab af EF i 1973 og Grønland i 1986, i begge tilfælde på grund af fiskeripolitikker.
Forfatningsændringen i 1953 førte til et enkelt-kammer-parlament, valgt af forholdstalsvalg, kvindelige tiltrædelse til den danske trone, og Grønland bliver en integreret del af Danmark. Centrum-venstre Socialdemokraterne førte en perlerække af koalitionsregeringer for det meste af anden halvdel af 1900-tallet at indføre den nordiske velfærdsmodel. Det liberale parti og det konservative Folkeparti har også ført centrum-højre regeringer. I de seneste år, højreorienterede populistiske Dansk Folkeparti er opstået som en major part – at blive den næststørste efter valget i 2015 – i hvilket tidsrum indvandring og integration er blevet vigtige spørgsmål af offentlig debat.